Większość z nas kojarzy aloes z jego dobroczynnym wpływem na zdrowie. Nie bez powodu też znajduje się on w większości domów w postaci roślin doniczkowych. U niektórych spełnia tylko funkcje ozdobne, dla innych jest drogocenną rośliną, remedium na dolegliwości skórne, żołądkowe i wiele innych.

Właściwości lecznicze aloesu przekazywane są często z pokolenia na pokolenie w danej rodzinie, ponieważ jeszcze nasze pra-babcie korzystały z jego dobrodziejstw. Moda na aloes pozostała po dziś dzień, z tym że zamiast tego uprawianego bezpośrednio w doniczce na parapecie, producenci suplementów diety czy leków oferują nam aloes zamknięty w różnego rodzaju produktach. Czy warto bliżej poznać się tą osławioną rośliną? Zdecydowanie tak!

Aloes to roślina z tradycjami, o niesamowitych właściwościach leczniczych. Ekstrakty pozyskiwane z aloesu od lat cieszą się ogromnym zainteresowaniem wśród farmaceutów, lekarzy czy kosmetologów, gdzie roślina ta znalazła szerokie zastosowanie. Tak, więc od lat przypisuje się jej zbawienny wpływ na zdrowie. Prowadzone są też szeroko zakrojone prace badawcze nad poszczególnymi składnikami aloesu, które mają potwierdzić ich właściwości antynowotworowe.

Z botanicznego punktu widzenia…

forever aloe veraAloes zaliczany jest do rodziny tzw. sukulentów. Krajem, z którego pochodzi, jest Afryka (jej północne rejony), aczkolwiek aloes spotykany jest także w południowej Europie, czy na Wyspach Kanaryjskich. Niektórych może zdziwić różnorodność gatunków tej rośliny, ponieważ na świecie istnieje kilkaset odmian aloesu (niektóre źródła podają ok. 400). Jednak tym najbardziej znanym jest aloes zwyczajny (łac. Aloe vera nazywany też Aloe barbadensis miller), Aloes Forever zaliczany do odmian zawierających najwięcej składników odżywczych. Wieloletnie badania potwierdziły, że aloes jest wyjątkową rośliną, bogatą w szereg substancji bioaktywnych. Aloes zwyczajny znalazł szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetologii. Roślina charakteryzuje się podsiadaniem rozgałęzionych lub nierozgałęzionych pędów, grubymi, mięsistymi liśćmi oraz w okresie kwitnienia- kwiatostanami zakończonymi dzwonkowatymi różowo-pomarańczowymi kwiatami. Aloes zwyczajny jest rośliną uprawną, stąd tak dobrze uprawia się go, jako roślinę doniczkową.

Miąższ z aloesu

Miąższ liści aloesu w 96% składa się z wody, a kolejne 4% tzw. suchej masy stanowią składniki odżywcze i około 270 różnych składników wykazujących aktywność biologiczną. To właśnie te składniki decydują o tak prozdrowotnych właściwościach aloesu. Liście aloesu bogate są w błonnik pokarmowy, a dodatkowo znajdują się w nich związki określane mianem antraglikozydów, a mianowicie: aloina, izobarbaloina, antracen, emodyna, ester kwasu cynamonowego, kwas chryzofanowy, barbaloina, antranol, kwas aloesowy, aloeemodyna, olejki eteryczne oraz rezistannol. Wszystkie z nich są naturalnymi substancjami o działaniu przeczyszczającym i przeciwbólowym, a dodatkowo charakteryzują się silnymi właściwościami przeciwbakteryjnymi, grzybobójczymi oraz przeciwwirusowymi. Stąd też picie soku z liści aloesu wykazuje wszechstronne działanie na organizm.