Aloe vera, czyli aloes zwyczajny, to roślina, której właściwości leczniczo-pielęgnacyjne są znane i cenione od tysięcy lat. Do dziś wykorzystywana jest nie tylko w medycynie, ale stanowi także ważny składnik wielu produktów branży spożywczej i kosmetycznej. Choć występuje naturalnie w Afryce i Azji Mniejszej, to z uwagi na swe liczne możliwości jest bardzo chętnie uprawiana również w innych częściach świata.

Właściwości prozdrowotne

Najbardziej powszechnym zastosowaniem aloesu, z którego korzystano już w starożytności, jest bez wątpienia opatrywanie i leczenie różnego typu ran. Roślina posiada właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, dlatego doskonale sprawdza się w przy owrzodzeniach, oparzeniach, odmrożeniach, odleżynach, egzemie, łuszczycy, trądziku i innych zmianach skórnych, znacznie przyspieszając ich gojenie i łagodząc podrażnienia. aloes aloe vera

Aloes posiada również właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Bywa dobrym sposobem leczenia schorzeń układu pokarmowego (wspiera procesy trawienne i przemianę materii), problemów układu krążenia (m.in. przy nadciśnieniu), stanów zapalnych gardła i jamy ustnej, stosowany jest także w przypadku nerwobóli i reumatyzmu. Pozwala skutecznie uniknąć kamicy nerkowej. Wpływa też na podniesienie odporności i działa oczyszczająco, usuwając z organizmu toksyny.

Właściwości kosmetyczne

Miąższ aloesu zawiera wiele cennych witamin (A, B, C, E), mikroelementów (m.in. magnez, żelazo, cynk, sód, potas) i steroli, dlatego sukulent ten jest składnikiem bardzo wielu kosmetyków, m.in. kremów, balsamów, szamponów, żeli, peelingów, maseczek, toników czy past. Dzięki właściwościom odżywczym i regeneracyjnym poprawia wygląd skóry, nawilża, normalizuje pH, redukuje zmarszczki i przebarwienia. Oddziałuje także pozytywnie na kondycję włosów – wzmacnia ich cebulki i przyspiesza porost. Nadaje fryzurze blasku, elastyczności i gładkości. Aloes można również stosować bezpośrednio na paznokcie, zapobiegając w ten sposób ich łamaniu i rozdwajaniu.

Inne zalety aloesu

Aloe vera coraz chętniej używany jest jako składnik produktów spożywczych. Najczęściej mają one postać soków, napojów lub herbat do picia o przyjemnym, orzeźwiającym smaku. Z uwagi na wspomniane wcześniej właściwości trawienne, stały się one ważnym elementem wielu diet. Ponadto działają pobudzająco na organizm, skutecznie zastępując kawę.

Na koniec warto wspomnieć także o walorze estetycznym – aloes to znana i chętnie uprawiana roślina doniczkowa, będąca świetnym elementem dekoracyjnym mieszkań, biur i innych wnętrz.